Nose Work

Linda Gustafsson

 -     med fokus på

Specialsök och klickerträning

Nosework

-tävlingsformen av specialsök


Nosework är en ny officiell hundsport i Sverige som går ut på att hund och förare söker efter olika dofter i skiftande miljöer. Det är en form av specialsök som liknar det tullen och polisen utför i jakten på tex sprängämnen eller nakotika.

Nosework grundades 2006 i USA av tre specialsökstränare. Deras målsättning var att ge sällskapshundar och deras ägare ett roligt och lättillgängligt sätt att aktivera sig tillsammans genom sökarbete.


Tävlingsmässigt ingår följande moment:

•Behållarsök

•Inomhussök

•Utomhussök

•FordonssökDenna hundsport är en aktivitet som passar de flesta hundar, oavsett ålder eller personlighet. Alla raser får deltaga. Även reaktiva hundar. Träningsformen ger både fysisk och mental stimulans för hunden och ägaren får träna sig på att läsa sin hunds signaler samt träna tajming gällande förstärkningar. En aktivitet som alla kan och får ägna sig åt.  Det enda som behövs är ett intresse för nosarbete.

Dofter


I princip kan man lära sin hund att leta efter vilka dofter som helst. Tävlingsmässigt har Svenska Nose Work Klubben valt att använda sig av hydrolaterna

Eukalyptus

Lagerblad

Lavendel